Bij de keverbank die akkerbouwer Otto Willem Eleveld uit het Drentse Hooghalen op een perceelscheiding tussen zijn akkers en grond van Het Drentse Landschap heeft aangelegd staat sinds dit weekeinde een informatiepaneel met uitleg over de keverbank. Voorbijgangers hoeven zich niet langer af te vragen wat die verhoogde akkerafscheiding voor doel heeft. Op het informatiepaneel staat het duidelijk aangegeven. Ook is er een QR-code waarmee via internet extra informatie is te vinden.
Het idee voor keverbanken komt uit Engeland en heet daar ‘beetle banks’; een strook akkerland die als natuurmaatregel zorgt voor meer insecten en daarmee dus ook vogels. Keverbanken zijn akkerruggen met enkele honderden meters lengte, drie tot zes meter breedte en een hoogte van circa 50 centimeter. De keverbank is hoger en droger dan het omringende akkerland. Hierdoor warmt de grond in het voorjaar sneller op. Dit vormt een gunstige omgeving voor insecten. Insecten zijn een voedselbron voor akkervogels en zijn vooral belangrijk in de eerste levensweken van de kuikens. In combinatie met de kruidenrijke akker, struweel en de hazenapotheek-strook is er zo jaarrond voedsel, nest– en schuilgelegenheid beschikbaar. Ook zullen verschillende soorten vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën deze plek weten te vinden.
Met steun van het “Europees Land-bouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland” en in samenwerking met Maatschap Eleveld-Hingstman, Het Drentse Landschap en Agrarische Natuur is het infopaneel tot stand gekomen.
Geef een antwoord