Educatie

 

Als natuur- en erfgoedorganisatie vinden we het belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen
met natuur en geschiedenis van hun eigen omgeving. Struinen in de natuur, het maken van een eigen hut,
op zoek gaan naar rupsen en slakken, meel maken in een echte molen: allemaal activiteiten die kinderen hun hele leven onthouden.

 

 

Educatie
 

Als natuur- en erfgoedorganisatie vinden we het belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met natuur en geschiedenis van hun eigen omgeving. Struinen in de natuur, het maken van een eigen hut, op zoek gaan naar rupsen en slakken, meel maken in een echte molen: allemaal activiteiten die kinderen hun hele leven onthouden.

Wat biedt Het Drentse Landschap op het gebied van educatie?

We willen kinderen en jongeren graag betrekken bij actuele thema’s die te maken hebben met de natuur en erfgoed in Drenthe en/of het werk van Het Drentse Landschap. We bieden voor de midden- en bovenbouw lessen aan op de school* zelf en bij het Duurzaamheidscentrum Assen geven we lessen aan alle groepen. We werken daarbij nauw samen met educatieve projecten van het IVN, met thema’s als bodem en bos. Enkele andere organisaties waar we mee samenwerken zijn: Landschapsbeheer Drenthe, Waterschappen of Nationaal Parken als het NP Drents Friese Wold (schaapskudde, heide, struinen).

De activiteiten zijn een mengeling van beleving en inhoud. Op een speelse manier komen ‘ingewikkelde’ onderwerpen ter sprake. We sluiten daarbij zoveel mogelijk aan bij de leerdoelen en methoden van de scholen zelf.

Educatieve mogelijkheden

Op dit moment bieden we de volgende opties:

  1. Voor scholen binnen de gemeente Assen bieden we lessen duurzaamheid, met de nadruk op natuur (en erfgoed). Meer informatie hierover vind je in het lesprogramma van het Duurzaamheidscentrum Assen. Ook scholen buiten Assen kunnen hier gebruik van maken, het vervoer naar het DCA dient de school zelf te verzorgen.
     
  2. In samenwerking met het Hunebedcentrum en het Geopark zijn er 3 lessen ontwikkeld. 
    https://www.kunstencultuur.nl/onderwijs/leerlingenactiviteiten/een-spannende-reis-langs-oeruitvindingen-po-24-25
    https://www.kunstencultuur.nl/onderwijs/leerlingenactiviteiten/ontdek-de-geheimen-po-24-25
    https://www.kunstencultuur.nl/onderwijs/leerlingenactiviteiten/overleef-de-prehistorie-vo-24-25

Naast deze lessen bieden we leuke leerzame kijkwijzers en boekjes om zelf met de klas op pad te gaan. Bijvoorbeeld over hunebedden, kerken en over Orvelte. 

Kosten en opgave

Voor nadere informatie, aanvraag materiaal en opgave kun je terecht bij de educatiemedewerker van Stichting Het Drentse Landschap.
E-mail: educatie@drentslandschap.nl. 

Met uizondering van de scholen binnen Assen.


Wil je zelf aan de slag met kinderactiviteiten?
 

Buiten in de natuur beleef je het meest! 

Hoe spannend is het om dierensporen te vinden…een verborgen paadje te ontdekken of een ree te spotten? De kinderroutes geven op een speelse manier extra informatie en ideeën voor activiteiten. Zo beleef je het Drentse Landschap net even anders.

Helaas is het weer niet altijd even uitnodigend of je hebt buiten spullen gevonden om thuis iets leuks mee te doen. Speciaal hiervoor hebben we hieronder een aantal ideetjes verzameld.

Lente-activiteit

Kweek je eigen plantjes op in een leuk potje. Maak deze potjes bijvoorbeeld van een eierdop. Bekijk de uitleg hier: Eierdop potje

 

Boswachterspeurtochten

We hebben een paar speciale speurtochten onder leiding van boswachter Bo. Hijkerveld en Groote Zand.

 

Oek, kind uit de oertijd gaat digitaal.

Stap in de wereld van Oek de hunebedbouwer. Doe de opdrachten onderweg en ontdek zo heel veel over het leven van de oermensen die in Drenthe woonden. De speurtocht is geschikt voor kinderen van ca 6-12 jaar. In de vakantie kun je samen met de familie van Oek deze route beleven (kijk bij onze activiteiten voor data en tijden).

Konijnensnack maken

Wist je dat je van winterwortels ook leuke snacks kunt maken voor je konijn? Of zelfs een lekkere pesto? Ga aan de slag.

 

Bladskeletten maken

Zoek mooie bladeren en maak er bladskeletten van. Bekijk hier hoe je dat doet.

 

Vogelsnacks maken

Help de vogeltjes in je tuin de winter door met deze mooie vogelsnacks. Ga aan de slag!

 

Elfjes en boomgedicht maken

Een elfje is een superkort gedichtje van 11 woorden, daarom heet het een elfje. In de natuur zijn heel veel onderwerpen waar je een elfje over kunt maken. Ben je niet goed met taal? Geen probleem! Elfjes zijn super makkelijk te maken. Bekijk hier hoe. 

 

Kleurplanten van insecten en landgoed Oldengaerde

Even geen zin om naar buiten te gaan of is het slecht weer? Download dan hieronder een mooie kleurplaat.

Download hier de kleurplaat insecten of de kleurplaat landgoed Oldengaerde.