Op 8 juni 2023 verscheen het langverwachte boek ‘Oldengaerde: Het verhaal van een havezate en zijn bewoners’. Het boek is geschreven door een groep auteurs die de verschillende hoofdstukken steeds vanuit hun eigen expertise benaderen. Samen brengen ze de markante eigenaren van Oldengaerde voor het voetlicht en nemen de lezer mee naar de tijd waarin zij leefden. Deze bijzondere invalshoek geeft het boek een breed perspectief. Aan de hand van de verhalen van Oldengaerde is te zien hoe de Drentse samenleving zich de afgelopen eeuwen ontwikkelde.
Het boek ‘Oldengaerde: Het verhaal van een havezate en haar bewoners’ is onder hoofdredactie van Bertus Boivin geschreven door Theo Spek, Tessa van der Laan, Erwin de Leeuw, Hélène de Muy, Yme Kuiper, Mariet Willinge, Frank van der Velden en Bernhard Hanskamp. Het verhaal van Oldengaerde begint diep in de middeleeuwen. Op initiatief van de bisschop van Utrecht ontwikkelde zich in Zuidwest-Drenthe een uniek cultuurlandschap. Belangrijke families als de Van Echtens speelden hier een belangrijke rol bij. In de vijftiende eeuw vestigde Reynolt van Echten zich op het familiebezit in Dwingeloo. Zoon Volker was de eerste die zich Van Echten tot Oldengaerde ging noemen. Vier eeuwen lang woonden de families Van Echten en Van Dongen op Oldengaerde. Zij maakten in de zeventiende en achttiende eeuw van Oldengaerde het voorname huis dat het tot op de dag van vandaag gebleven is. In de negentiende eeuw kwam Oldengaerde via Aalt Willem van Holthe in eigendom van de familie Westra van Holthe, later Willinge.
Rol Het Drentse Landschap
Eind 2013 schonk de familie Willinge het vijftien hectare grote landgoed Oldengaerde met elf rijksmonumenten aan Het Drentse Landschap. Bij de overdracht zei de familie voor Het Drentse Landschap te hebben gekozen ‘in het volle vertrouwen dat de Drentse sfeer, zo typerend voor huis en omgeving, in deze organisatie het beste geborgd is’.

Sonja van der Meer en Mariet Willinge
In 2017 startte Het Drentse Landschap met het herstel van de buitengevels van het huis en de restauratie van de daglonerswoning net buiten de grachten, vervolgens werd de rest van de gebouwen aangepakt. In 2022 heeft Het Drentse Landschap dit grootste revitalisatieproject uit haar geschiedenis na vijf jaar afgerond. Havezate Oldengaerde heeft daardoor behalve een rijk verleden weer een mooie toekomst voor zich. Tot nu toe is er nog nooit een boek geweest dat het verhaal van Oldengaerde uitgebreid en terdege vertelt. Het Drentse Landschap vond het dat de tijd daar nu rijp voor is. Het veelomvattende boek dat na een schrijfproces van ruim anderhalf jaar gereed is gekomen doet recht aan het belang en de schoonheid van dit waardevol Drents monument.
Nu verkrijgbaar
‘Oldengaerde: Het verhaal van een havezate en haar bewoners’ is een boek dat niet alleen geschiedenisliefhebbers zal aanspreken, maar ook iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur en tradities van Drenthe. Het boek is rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen, foto’s en kaarten, waardoor het verleden van Oldengaerde echt tot leven komt. Het boek is HIER te bestellen in onze webshop.
Geef een reactie