Drents Museum de Buitenplaats in Eelde gaat dit jaar van start. De gemeenteraad van de gemeente Tynaarlo heeft hiervoor groen licht gegeven tijdens de raadsvergadering op 30 januari 2024. Eelde krijgt dus een uniek nieuw museum dat zich als enige in Nederland richt op art nouveau.
Sterk plan zes Drentse partijen
In de zomer van 2023 hebben zes Drentse partijen elkaar gevonden in een sterke samenwerking. In gesprekken tussen de stichtingen Het Nijsinghhuis, Museum De Buitenplaats, Drents Museum en Het Drentse Landschap ontstond eerder dit jaar het plan voor een nieuw museum dat zich als enige in Nederland volledig gaat richten op art nouveau. Al snel werden provincie Drenthe en gemeente Tynaarlo betrokken bij die overleggen. In de gesprekken sloten de verschillende partijen aan bij de ambitie om in het centrum van Eelde iets unieks te creëren. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen 30 januari werd het plan van de partijen door de raad besproken en is de raad tot een akkoord gekomen.
Meerwaarde dorp Eelde
Het ensemble De Buitenplaats – de tuin, het Nijsinghhuis , het voormalig Museum De Buitenplaats en het museumcafé – heeft een grote meerwaarde voor het dorp Eelde. Voor de gemeente is het belangrijk dat de tuin toegankelijk blijft voor de inwoners van Eelde en dat het museum een nieuwe invulling krijgt. Zo blijft het ensemble behouden voor het dorp. Harry Tupan, algemeen directeur Drents Museum:
‘Ik ben erg blij dat het Drents Museum het prachtige ensemble De Buitenplaats mag voortzetten. We zien veel kansen om het museum nieuw leven in te blazen op basis van onze topcollectie Kunst rond 1900. Wij hopen daarmee Eelde en haar inwoners een nieuwe museale kwaliteitsimpuls te geven.’
Financieel zwaar weer
De afgelopen jaren, met inbegrip van twee zware coronajaren, belandde Museum De Buitenplaats in financieel zwaar weer en in 2022 luidde het museum de noodklok. De Raad van Toezicht van Stichting Museum De Buitenplaats gaf aan dat de financiële situatie niet langer houdbaar was. Het jaar 2023 stond vervolgens in het teken van onderzoeken en gesprekken over de toekomst van De Buitenplaats. De stichtingen Drents Museum en Het Drentse Landschap werden gevraagd om daarin mee te denken en er ontstond een plan voor behoud van het ensemble en een toekomstige invulling door een nieuw zelfstandig museum op te richten onder de vleugels van het Drents Museum. Op basis van dit plan werden de grootste financiers van De Buitenplaats, provincie Drenthe en gemeente Tynaarlo, betrokken bij de verdere uitwerking.
Geef een reactie