Harry de Vroome
Drenthe staat bekend om de fraaie, historische landschappen. Toch blijken die vaak helemaal niet zo oud te zijn als ze lijken. Doordachte vormgeving en goede uitvoering van plannen heeft onze mooie landschappen opgeleverd waar mens en natuur zich thuisvoelen. Voorbeeld voor deze Drentse manier van zorgen voor de omgeving en koploper in zijn tijd was Harry de Vroome. Harry de Vroome werkte als consulent landschapsbouw bij Staatsbosbeheer in Drenthe. Zijn hele leven stond in het teken van de natuur en het landschap. In tijden van grote ruimtelijke veranderingen, zoals de na-oorlogse ruilverkavelingen, wist hij met gevoel kwaliteit toe te voegen en extra betekenis te geven aan het landschap. Ook nu staat het landelijk gebied weer voor grote veranderopgaven met impact op onze omgevingskwaliteit.
Het landschap is voor mij
een verhaal, een levensverhaal.
Je moet uitkijken, dat het leven
niet uit het landschap verdwijnt
onder het ijskoude mes van de analyse.
Citaat Harry de Vroome
Door het tweejaarlijks uitreiken van de Harry de Vroome Penning inspireren en stimuleren we het toevoegen van kwaliteit bij ruimtelijke opgaven. Landschappen en plekken krijgen meer betekenis door met kennis van zaken en respect voor de identiteit van het landschap of de plek vorm te geven en uit te voeren. Projecten en personen die dat in Drenthe hebben laten zien geven we graag erkenning voor hun prestatie door de Penning uit te reiken.
Weet u een project of persoon die hier een rol van betekenis in speelt? Dan kunt u dit project of deze persoon inzenden als kandidaat voor de Harry de Vroome Penning!
De Harry de Vroome Penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan inspirerende projecten of initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling en versterking van de identiteit van het landschap in Drenthe. Centraal daarbij staat een duurzame kwaliteitsbevordering en het meer betekenis geven aan het landschap of een plek. Dit kan gaan om landschapsprojecten, gebouwen/bouwwerken of infrastructuur.
Werkgroep Harry de Vroome
Zijn inspirerende kracht is een voorbeeld voor velen die zich met het landschap bezighouden. Onder leiding van Het Drentse Landschap houdt de werkgroep het gedachtegoed van Harry de Vroome levend onder het motto ‘Landschap als blijvende bron van inspiratie’. De Harry de Vroome Penning wordt uitgereikt op advies van de werkgroep. Hierin zitten vertegenwoordigers van Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Drenthe en Staatsbosbeheer. Ook Rob Hendriks (DAAD architecten), landschapsarchitect Frans Beune en fotograaf Harry Cock maken deel uit van de werkgroep.
Criteria – categorieën
Uitgangspunt voor het toekennen van de prijs is dat de belangen van natuur, landschap, erfgoed, kunst en architectuur in Drenthe gediend moeten worden, met het accent op de ruimtelijke aspecten en maatschappelijke betekenis ervan.
Er zijn twee categorieën, te weten:
- Prijs voor een inspirerend idee, project of initiatief dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het landschap, de natuur en/of het (culturele)erfgoed in Drenthe
- Aanmoedigingsprijs als beloning voor een jong, inspirerend en vernieuwend initiatief.
Criteria:
- Voorbeeld van/passend in gedachtegoed Harry de Vroome
- Ligging binnen de Provincie Drenthe
- Een ontwikkelingsgerichte landschapsstrategie ofwel nieuwe ontwikkelingen zodanig ingepast in het landschap dat ruimtelijke kwaliteit duurzaam wordt bevorderd
- Vernieuwing met aandacht voor belevingswaarde, historie en ecologie van lokale betekenis
- Het initiatief moet uitvoerbaar zijn
- Voorbeeld van samenwerking tussen bewoners/gebruikers/groepen en eventueel gemeenten en andere overheden
- De resultaten van het project/ of het werk van iemand vervult een voorbeeldfunctie voor anderen
- De resultaten van het handelen moeten in Drenthe zichtbaar zijn (excursiewaardig).
Eerder winnaars
2021 – Het project van Kunstenaarscollectief Allemansgoed Terheijl. Daarnaast is er in 2021 een Aanmoedigingsprijs uitgereikt aan het burgerinitiatief Land van Ons.
2018 – Stichting Drents Heideschaap voor de nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen.
2016 – Landschapsarchitect Aleks Droog van Parklaan Landschapsarchitecten voor de geluidwal langs en het ecoduct over de A28 ter plaatse van het Dwingelderveld.
2014 – Architect Cor Kalfsbeek en landschapsarchitect Ank Bleeker voor hun samenwerking bij de realisatie van nieuwe landgoederen in Drenthe.
Inzendingen 2023
Door de maatregelen rond de Corona-crisis is het niet mogelijk gebleken om de jurering en uitreiking van de Harry de Vroome penning 2020 door te laten gaan. In 2021 is de prijs wel uitgereikt. Besloten is om de volgende uitreiking in 2023 te organiseren. Mocht u ideeën hebben over projecten die in Drenthe tot voorbeeld kunnen dienen en het waard zijn extra voor het voetlicht te komen, dan kunt u die indienen voor de Harry de Vroome-penning die in 2023 wordt uitgereikt. Gebruik hiervoor dit formulier.