Te koop voor de fijnproever: Vlees van het Landschap, vlees van runderen en schapen uit de terreinen van Het Drentse Landschap. Het is uitstekend vlees, maar van welke dieren is het afkomstig en wat voor leven hadden die? En ook: waar kun je het kopen?
Ga een stukje lopen in een terrein van Het Drentse Landschap en je komt ze tegen: de Schotse Hooglanders, Limousin-runderen, Drentse Heideschapen en Schoonebeker Heideschapen die meewerken aan het beheer van de heide- en graslandgebieden. De runderen en schapen houden de terreinen open en zorgen voor variatie. In de winter staan de runderen op stal in één van de drie beheerboerderijen van de Stichting, de schapen verblijven in de schaapskooien van het Hijkerveld en Doldersummerveld. De dieren voelen zich goed op hun gemak, zo goed dat ze voor flink wat nageslacht zorgen. Zoveel nageslacht, dat Het Drents Landschap geen plaats meer heeft voor alle dieren en ook andere natuurbeheerders niet voor opvang kunnen zorgen. Er blijft dan maar een oplossing over: ze moeten naar de slacht.
Terreinbeheerders
Rayonbeheerder Harald de Graaff legt uit hoe dat gaat: ‘Eerst kijken we hoeveel dieren we nodig hebben voor het terreinbeheer. Logisch, want daarvoor lopen ze daar rond. Niet voor de vleesproductie.’
Als duidelijk is om hoeveel dieren het gaat, bekijken De Graaff en zijn collega’s welke dieren in aanmerking komen: ‘We letten op verschillende kenmerken. Natuurlijk de gezondheid, de leeftijd en het karakter, maar ook raskenmerken. Oudere dieren komen eerder in aanmerking, maar we houden rekening met de leeftijdsopbouw van de kuddes. Oudere dieren hebben ervaring, die waardevol is voor de rest.’
Duurzame kwaliteit
De dieren die naar de slacht gaan, worden gevangen in een vangkooi. De Graaff: ‘Dat doet de oppasser van het terrein of de herder van de kudde. De dieren kennen die mensen, waardoor ze rustig blijven. Dat is beter voor de dieren en omdat ze minder stress ervaren, komt het de kwaliteit van het vlees ten goede.’
Die kwaliteit is hoog, zegt De Graaff: ‘Het is duurzaam vlees van dieren die een goed leven hebben gehad in de natuur. Vlees van Schotse Hooglanders smaakt bijvoorbeeld nogal ruig en wild. De Limousins smaken milder en verfijnder.’
Geef een reactie