Onlangs zijn in Tusschenwater twee informatiepanelen geplaatst die we samen met onze samenwerkings-partners Waterbedrijf Groningen WAterschap Hunze en Aa’s hebben ontwikkeld. De informatiepanelen geven informatie over het gebied en bevatten een duidelijke kaart met daarop de wandelroute. Natuurontwikkeling, klimaatbestendig waterbeheer en waterwinning gaan in Tusschenwater hand in hand.
Het natuurgebied Tusschenwater ligt in het Hunzedal tussen het Zuidlaardermeer en het Annermoeras. De rivier de Hunze meandert er weer als vanouds doorheen. De slingerende beek heeft met het herinrichtingsproject niet alleen z’n oorspronkelijke loop in het gebied weer terug gekregen, maar aan beide zijdes zijn ook flauw aflopende oevers aangelegd. Dit betekent meer ruimte voor waterberging en een verrijking voor de natuur in het gebied. Extra bijzonder is dat in dit deel van de Hunze ook drinkwater wordt gewonnen.
Om de functies drinkwaterwinning, waterberging, natuur en recreatie in het gebied te kunnen combineren is langdurig en zorgvuldig met diverse betrokken partijen in het gebied samengewerkt. In het gebied is ruimte voor ruim 1,3 miljoen kuub tijdelijke waterberging én ondertussen gaat de drinkwaterlevering vanuit het gebied ongestoord door. Zo’n 10 miljoen kuub drinkwater per jaar. Een unieke combinatie, maar tegelijk ook een volstrekt natuurlijke combinatie.
De totale oppervlakte van het gebied is circa 250 hectare en biedt volop ruimte voor natuurrecreatie. Natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars kunnen genieten van vogels, bloemrijke vegetatie en wellicht een bever spotten. De buitenkades zijn het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars. De kades in de kern van het gebied zijn alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Dat laatste geldt ook voor het fietspad dat het gebied doorkruist.
Tusschenwater is onderdeel van de realisatie van de Hunzevisie. Deze visie is gericht op het herstel van het Hunzedal, waarbij een beeklandschap wordt gecreëerd met hoogwaardige natuur, met ruimte voor water, recreatie en landbouw. Meer informatie over deze visie en toekomstige werkzaamheden staat te lezen in het boekwerk Landschapsvisie Hunzedal. Te downloaden via: https://www.provincie.drenthe.nl/hunze/landschapsvisie/
Geef een reactie