Wat vliegt er in je achtertuin? Op 23 en 24 april kun je meetellen tijdens de Nationale Bijentelling. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Alle hulp is welkom en daarom vragen Stichting Het Drentse Landschap en Landschapsbeheer Drenthe iedereen om een half uurtje mee te tellen in eigen tuin, op eigen erf of balkon.
De helft van de circa 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor bijen, maar ook voor allerlei andere diersoorten en voor de mens. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen en wilde planten. Het gebrek aan voedsel- en nestgelegenheid is de grootste bedreiging voor de wilde bij. Inmiddels zijn er diverse initiatieven gaande om deze nuttige vliegers te beschermen en het is belangrijk om de resultaten te monitoren.
Waarom bijen tellen?
De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van (wilde) bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen. Informatie die belangrijk is voor het beschermen van wilde bijen. Door de telling de komende jaren te herhalen, weten de onderzoekers welke soorten voor- of achteruit gaan. Zo worden trends in bijenpopulaties in tuinen helder en kunnen bijen beter beschermd worden.
Wilde bijen in de tuin en op het erf
Niet alleen in natuurgebieden, maar juist ook in tuinen en op erven in dorpen en steden vinden wilde bijen geschikt leefgebied. Ziet u op een zonnige dag hommels rondvliegen in april? Dat zijn meestal koninginnen die op zoek zijn naar een geschikte nestelplek en voedsel. Maar ook andere soorten wilde bijen zijn in het voorjaar regelmatig dichtbij huis te vinden, zoals de Rossel Metselbij en de Sachembij.
Telt u mee?
Meedoen is eenvoudig, ook als je geen kennis hebt van bijen. Op www.nationalebijentelling.nl vindt u een telformulier, een zoekkaart en een bijengids waarmee u twintig veelvoorkomende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kunt herkennen. Landschapsbeheer Drenthe heeft op de website een aantal tips geplaatst om goed voorbereid te tellen. Bijenexpert Stefan Pronk vertelt: “Mensen hoeven geen ervaring te hebben en het kost maar een half uurtje. Iedereen kan meedoen!” Wil je meedoen aan de Bijentelling? Meld je aan op www.nationalebijentelling.nl, download het telformulier en tel mee op 23 of 24 april.
Op de website van Landschapsbeheer Drenthe vind je een aantal praktische tips om goed voorbereid te kunnen tellen.
Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van LandschappenNL, Naturalis, Natuur & Milieu en IVN Natuureducatie. Het doel is het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl
Fotobijschrift: Tijdens de Nationale Bijentelling kunt u diverse bijensoorten, zoals de Rosse metselbij, tegenkomen bij bloeiende planten en nestelplekken. Foto: Stefan Pronk
Geef een reactie