In april is gestart met de inrichting van De Branden. Dit is een deelgebied van het Hunzedal, tussen Drouwenerveen en Gasselte. Het Achterste diep en het Voorste diep komen hier samen en stromen verder als de Hunze. De Branden wordt ingericht als vochtig tot nat natuurgebied. Met deze inrichting ontstaat 240 ha nieuwe natuur en ruimte voor waterberging.
In de eerste fase van de werkzaamheden is de kwelzone op de overgang van het Drouwenerzand op de Hondsrug naar het beekdal ontgraven. De invloed van ijzerrijk kwelwater is op meerdere plekken zichtbaar. Je ziet her en der roestverschijnselen, zoals hier op de foto (de olieachtige waas aan de randen).
Roestverschijnselen ontstaan door het oxideren van ijzerrijk grondwater dat aan de oppervlakte komt en met zuurstof in aanraking komt. Dat zal sterker worden als de inrichting is afgerond en alle benodigde sloten gedempt zijn.
Naast het feit dat het ijzer- en mineraalrijke grondwater aan de oppervlakte komt zoals we nu zien, betekent het ook dat het van invloed zal gaan zijn in de wortelzone van de vegetatie, en daarmee medebepalend voor de vegetatiesamenstelling van natte, schrale graslandvegetaties (zoals we dit nu ook al zien in het LOFAR-gebied, dat op een landschapsecologisch vergelijkbare plek ligt).
Samenwerking in het Hunzedal
De werkzaamheden, die worden uitgevoerd door aannemer Ploegam, nemen nog zeker de rest van dit jaar in beslag.
“Het is mooi dat wij daadwerkelijk bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit”, aldus Ewoud Vaartjes (Projectleider Ploegam)
De Branden is onderdeel van het Hunzedal. Schakel voor schakel brengen we de Hunze weer terug naar een beekdallandschap. Samen met partners, inwoners en de gebruikers van het gebied kijken we naar een nieuwe inrichting, waarbij hoogwaardige natuur en een goed watersysteem voor de toekomst hand in hand gaan met een breed aanbod van duurzame landbouw en recreatie.
Het is een samenwerkingsproject van Stichting Het Drentse Landschap, de gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe, Prolander en Waterschap Hunze en Aa’s (opdrachtgever in dit project).
Wil je meer weten over het Hunzedal en alle deelprojecten?
Kijk op: www.provincie.drenthe.nl/hunze
Fotomateriaal: Jantinus Dokter (rayonbeheerder noord)
Voor de uitvoering van dit project heeft Het Drentse Landschap een zogenoemde ELFPO (“Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland POP3 subsidie”) ontvangen.
Geef een reactie