Op donderdag 24 oktober 2024 hebben Het Hunebedcentrum, het Hondsrug UNESCO Global Geopark, Het Drentse Landschap, de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn een intentieverklaring getekend voor een ambitieus vernieuwingsproject van het Hunebedcentrum. Deze samenwerking heeft als doel een vernieuwd museum te realiseren met een innovatieve expositie die het unieke verhaal van de hunebedden, het Hondsruggebied, het Hunzegebied en de rijke archeologie van Drenthe vertelt.
Het vernieuwingsproject omvat een uitbreiding van het huidige museumgebouw. Naast een nieuwe vaste expositie komen er ruimtes voor wisselexposities, groepsactiviteiten en een depot. De nieuwe tentoonstelling zal het verhaal van het Drentse landschap belichten, met aandacht voor geologie, archeologie en natuur. Het vernieuwde museum wordt een ontmoetingscentrum in een museale context, waarbij de samenhang tussen het landschap en het museum centraal staat. Het grootste hunebed van Nederland, pal naast het museum, krijgt uiteraard de volle aandacht.
Duurzaamheid en Verbinding
Naast de uitbreiding van het museum zal ook het Kenniscentrum, waarin de kantoren gehuisvest zijn, duurzaam worden gemaakt en krijgt het terrein van het Hunebedcentrum een herinrichting.
Samenwerking met een gemeenschappelijke missie
De samenwerking tussen de drie betrokken organisaties – Het Hunebedcentrum, het Hondsrug UNESCO Global Geopark en Het Drentse Landschap – is niet nieuw. Al jaren delen zij de missie om het Drentse landschap, met haar bijzondere archeologische monumenten en de Internationale UNESCO-status van het Hondsruggebied en te versterken. Hoewel bezoekers momenteel al een deel van dit verhaal kunnen ervaren, ontbreekt nog de samenhang tussen de verschillende elementen. Dit vernieuwingsproject zal daarin verandering brengen.
Plannen in ontwikkeling
De komende periode wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van de plannen. Naar verwachting zullen in het voorjaar van 2025 de eerste concrete voorstellen gepresenteerd worden. Dit proces vereist zorgvuldige planning en intensieve samenwerking tussen de drie organisaties, de gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe en de omwonenden.
Op de foto van links naar rechts: gedeputeerde Jisse Otter van de provincie Drenthe, bestuurder Gertjan Elzinga van het Hondsrug UNESCO Global Geopark, wethouder Bernard Jansen van de gemeente Borger-Odoorn, voorzitter van het Hunebedcentrum Pepijn Vemer en directeur-bestuurder Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap.
Geef een reactie