Wandel, fiets of ga per bus langs bijzondere schilderlokaties in Drenthe
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden die tot en met 22 maart 2020 te zien is in het Drents Museum, maak je een wandeling door het Drentse landschap rond 1900 en ontdek je allerlei bijzondere plekken in Drenthe. Die plekken kun je ook in het ‘echt’ bezoeken. Met diverse samenwerkingspartners hebben wij verschillende mogelijkheden gecreëerd om het Drenthe van de kunstenaars te ontdekken en te ervaren.
Op onze website www.eindjeomindrenthe.nl hebben we twee fietsroutes geplaatst die u langs diverse schilderlokaties leiden. Zo is er de fietsroute Drentsche Aa (lengte van 40 km) met startpunt bij het Drents Museum en de fietsroute Elp-Zweeloo (met diverse startpunten). In deze route fietst u langs locaties in Westerbork, Zweeloo, Aalden en Elp.
Samen met NP Drentsche Aa organiseren we een wandelexcursie onder leiding van een deskundige gids langs verschillende locaties die door Barbizon-kunstenaars in en om Rolde gebruikt zijn. Onder leiding van een gids van het NP Drentsche Aa maakt u een wandeling door Rolde. De wandeling voert langs de plekken waar schilders als Van de Sande Bakhuyzen, Havard, Van der Boon, Wenckebach en Van Rappard hebben gewerkt. De gids laat reproducties van schilderijen zien zodat vroeger en nu met elkaar zijn te vergelijken. De wandelexcursies zijn gratis en vinden plaats op zondag 26 januari en zondag 1 maart. De start is om 13.30 uur vóór de Jacobuskerk, Kerkbrink 5, 9451 AL Rolde (in de omgeving van de kerk is voldoende parkeergelegenheid).
De route is ook zonder gids te wandelen. De wandelroute is te vinden op onze website www.eindjeominDrenthe.nl
Samen met VVV Assen bieden wij bovendien een bijzonder Barbizon-busarrangement aan. Het arrangement vindt plaats op 16 januari, 20 februari en 19 maart. Per bus bezoekt u een groot aantal schilderlocaties. Plekken waar bekende schilders hebben gewerkt aan hun schilderijen. In veel gevallen zijn de locaties nog heel goed herkenbaar, in andere gevallen is enige uitleg nodig. De route gaat via pittoreske weggetjes en door sfeervolle dorpen, waar het soms lijkt of de tijd heeft stil gestaan sinds de grote meesters hier hebben gewerkt aan hun schilderijen. Tijdens de route wordt regelmatig gestopt en zal de deskundige gids meer over de kunstenaars, de werken en hun beweegredenen vertellen. Onderweg wordt op een schilderachtige locatie voor koffie met een Drentse lekkernij. Rond de middag komt de bus terug in Assen waar de lunch bij Grand Café ’t Wapen genuttigd zal worden. Vervolgens kunt u de tentoonstelling bezoeken en kunt u desgewenst aanschuiven bij de lezing die er die middag gegeven wordt. Prijs busarrangement: € 50,- incl. bezoek museum en € 42,50 exclusief bezoek museum. Meer info via deze link.
Barbizon
Rond 1840 wordt de verftube uitgevonden. Vanaf dat moment is het voor schilders een stuk makkelijker om buiten te gaan schilderen. Het dorpje Barbizon in Frankrijk is de eerste plek waar kunstenaars zich in de 19de eeuw verzamelen om de natuur te gaan schilderen, veelal in de openlucht. Met snelle streken van hun penseel schilderen kunstenaars de boerenbevolking, wolkenluchten en woeste natuur. Drenthe vervult eenzelfde rol als Barbizon met kunstenaarsdorpen als Zweeloo, Rolde en Vries als verzamelplekken.
Het Drentse landschap
Barbizon van het Noorden is een bijzondere samenwerking tussen het Drents Museum en Stichting Het Drentse Landschap. Sinds de tijd van Van Gogh is het landschap in Drenthe voortdurend aan veranderingen onderhevig. De komst van kunstmest zorgde voor een nieuwe economie waarin geen ruimte meer was voor kleinschalige landbouw. De economische groei zorgde ervoor dat er steeds meer ruimte opgeofferd moest worden. Rond die tijd werden de eerste natuurorganisaties opgericht. In Drenthe was dat in 1934 Het Drentse Landschap. Met deze nieuwe stichting wilden men de laatste stukjes ongerepte natuur van de ondergang redden. 85 jaar later is de stichting hier nog steeds mee bezig. Drenthe heeft prachtige dorpen, landschappen en natuurgebieden maar tegelijkertijd zijn er ook veel bedreigingen die dit kunnen aantasten. Daarom is het belangrijk dat Het Drentse Landschap zich hiervoor inzet zodat ook onze nazaten hier van kunnen blijven genieten.
Activiteiten
Rondom deze tentoonstelling is er door het museum en Het Drentse Landschap een verrassend randprogramma opgezet waarbij kunst, cultuur en natuur op een bijzondere manier samengaan. Zo vinden er iedere donderdag- en zondagmiddag gratis lezingen plaats in het museum. Komen er diverse gastsprekers naar Assen die vanuit hun expertise vertellen over het Drentse landschap en zijn er speciale fiets- en wandelroutes door Drenthe opgezet. Het gehele overzicht met activiteiten is te vinden op www.drentsmuseum.nl
Geef een reactie