Stichting Het Drentse Landschap heeft een oeverzwaluwwand in het LOFAR-gebied geplaatst. Deze oeverzwaluwwand creëert een veilige en duurzame broedlocatie voor 120 broedparen oeverzwaluwen in het Hunzedal. Dit project kon uitgevoerd worden door een bijdrage van het Fonds 1999.
Het dal van de Hunze strekt zich, voor wat betreft het Drentse deel, uit over een lengte van 35 kilometer langs de voet van de Hondsrug. Dankzij een samenwerkingsverband met ASTRON is in 2010 door Het Drentse Landschap 400 hectare nieuw natuurgebied ingericht in het Hunzedal tussen Buinen en Exloo dat tegenwoordig het LOFAR-gebied wordt genoemd. LOFAR (Low Frequency Array) is een radiotelescoop van ASTRON, die telescoop bestaat uit duizenden antennes. Dit grote antenneveld waarmee radiogolven uit het heelal worden opgevangen ligt inmiddels ingebed in een vogelrijk moeras- en graslandengebied.
Oeverzwaluwwand
Het LOFAR-gebied heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bijzonder vogelgebied, maar het ontbrak in het Hunzedal aan een natuurlijke nestplek voor oeverzwaluwen. Dankzij de bijdrage van het Fonds 1999 heeft Het Drentse Landschap nu een broedgelegenheid in de vorm van een oeverzwaluwwand kunnen realiseren. Dit is een betonwand met gaten. Deze gaten zijn gevuld met zand. De oeverzwaluwen kunnen hier vervolgens zelf een nest in uitgraven. Het beheer van de oeverzwaluwwand wordt uitgevoerd door een team vrijwilligers van Het Drentse Landschap. Zij vullen jaarlijks opnieuw de gaten met zand en houden tellingen bij over hoeveel van de 120 gaten bezet zijn.
Geef een reactie