Stichting Oude Drentse Kerken
In 2003 is op initiatief van Het Drentse Landschap Stichting Oude Drentse Kerken (SODK) opgericht. De stichting zet zich in voor het behoud van de waardevolle boegbeelden van de Drentse cultuurgeschiedenis. Een jaar na de oprichting is de eerste kerk bij de stichting in eigendom gekomen. Hier de statuten van de SODK.
Onze kerken
Het behouden van de Drentse kerken is voor de kerkgemeenschappen van grote betekenis. Daarom is het gebruik en beheer van de kerken in handen van een Plaatselijke Commissie die, ondersteund door de SODK, de verantwoordelijkheid draagt.
Het Kleine Kerkje – Gieterveen
Het Kleine kerkje is gebouwd in 1924 en is het eerste eigendom van de SODK. Het lokale beheer is in handen van stichting ´t Kleine Kerkje Gieterveen. Zij organiseren geregeld activiteiten zoals concerten, markten en exposities. Meer informatie is te vinden op de website van ´t Kleine Kerkje.
Synagoge – Zuidlaren
In 1884 woonden er voldoende joodse mensen in Zuidlaren om een synagoge voor te bouwen; dus zo geschiedde. Na vele verschillende eigenaren te hebben gehad en voor verschillende doeleinden te hebben gediend, kwam de synagoge in 2005 in handen van de SODK. Het wordt dezer dagen onder andere gebruikt voor de Joodse gemeenschap. Meer informatie is te vinden op de website van de Synagoge Zuidlaren.
Nederlands Hervormde Kerk – Bovensmilde
Sinds 2011 is SODK beheerder van de Waterstaatskerk aan de Hoofdweg in Bovensmilde. In 2013 zijn diverse herstelwerkzaamheden aan de kerk uitgevoerd en het is de bedoeling dat de kerk multifunctioneel gebruikt gaat worden. Voor meer informatie zie hier.
Nederlands Hervormde Kerk – Eext
Op last van de Staten van Drenthe is in 1841 de kerk in Eext gebouwd. Eind 2012 bij de overdracht van de kerk, was de opdracht om het duurzame behoud van de kerk te garanderen.
Margarethakerk – Odoorn
De huidige Nederlands Hervormde Kerk werd in 1857 in gebruik genomen, maar het koor stamt uit de 12e eeuw. Die oude – aan de heilige gewijde Margaretha – kerk is opgetrokken met materiaal dat slechts zelden bij een Nederlandse kerk wordt aangetroffen, namelijk granieten zwerfstenen. In 1861 werd een kerkorgel vervaardigd door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen, dat in 1897 bij een brand verloren ging. Petrus’ zoons Cornelis A. en Antionus van Oeckelen leverden in 1899 het huidige tweeklaviers orgel. Stichting Oringer Kerk en Cultuur organiseert allerlei activiteiten in de kerk, zie hier
Fietsroutes
Vanaf onze kerken in Eext, Gieterveen en Zuidlaren zijn fietsroutes uitgezet, die u langs de oude Drentse kerken leidt.
Klik hier voor de kerkenfietsroute:
Eext-Anloo-Zuidlaren
Eext-Gieten-Gieterveen
Gieterveen-Eext-Gieten
Zuidlaren-Anloo-Eext