Landgoed Oldengaerde: een waardevolle verzameling
Het landgoed Oldengaerde bestaat uit een verzameling van Rijksmonumentale gebouwen, tuinen, tuinobjecten en bos. De havezate, oorspronkelijk uit het begin van de 15e eeuw, vormt het middelpunt. In 1717 kreeg het gebouw zijn huidige classicistische uitstraling. Van oorsprong was Oldengaerde één van de achttien havezaten in Drenthe. Hiervan resten er nog zeven. Oldengaerde behoort tot de fraaiste en best bewaard gebleven havezate.
Beheer en restauratie
Landgoed Oldengaerde werd in 2013 overgedragen door de toenmalige eigenaren aan Het Drentse Landschap met het doel het landgoed te behouden. In de toekomst zal het landgoed een openbaar karakter krijgen. Momenteel werkt Het Drentse Landschap aan een restauratie van de havezate, zodat bezoekers gericht op cultuur, recreatie en toerisme over een paar jaar nog meer kunnen genieten van het landgoed. De plannen voorzien in ieder geval in een mix van wonen en toeristisch-recreatieve functies, waarbij behoud van de monumenten voorop staat. Een deel van de havezate blijft in gebruik bij de oorspronkelijke eigenaren, terwijl in een ander deel twee kleine appartementen en een bijeenkomstfunctie worden gehuisvest. Het koetshuis wordt verbouwd tot beheerderswoning en in het bouwhuis wordt een vakantiewoning gerealiseerd. Voor de tuin is een toekomstbeeld ontwikkeld. De omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd. Door de nieuwe plannen zal de havezate in de toekomst toegankelijker worden voor een breder publiek.
Ligging en omgeving
Het landgoed is gelegen aan het Westeinde in Dwingeloo. Dit gebied heeft een kleinschalige, historische structuur van agrarische erven, afgewisseld met voorname huizen, waarvan de havezate Oldengaerde letterlijk en figuurlijk het middelpunt is.
Wandelen
Wilt u het gebied rond de havezate verkennen? Er loopt een 9 kilometer lange wandeling rond landgoed Oldengaerde. Kijk op Eindje om in Drenthe voor de volledige route en nadere informatie.