Stichting Drentse Boerderijen
De Stichting Drentse Boerderijen heeft als voornaamste doelstelling het behoud van de karakteristieke bouwhistorie op het Drentse platteland. In het bijzonder gaat het om boerderijen, hun bijgebouwen en de boerenerven. De historische gebouwen en erven zijn onderdeel van de plattelandscultuur die Drenthe onderscheidt van andere provincies. Onder deze stichting vallen Werkgroep Boerderij en Erf en Werkgroep Boerenerven Drenthe.
Werkgroep Boerderij en Erf
De werkgroep is sinds 2015 aan de slag gegaan met het interviewen van boeren en boerinnen in diverse regio’s van Drenthe. Doel is om zo inzicht te krijgen in het boerenleven van de vorige eeuw.
Werkgroep Boerenerven Drenthe
Tegenwoordig zijn de meeste oude Drentse boerderijen niet meer in bedrijf als boerenbedrijf. Ze worden bewoond door particulieren, al dan niet afkomstig uit de provincie. Nieuwe bewoners brachten de boerderijen terug in oude staat, terwijl veel tuinen juist gemoderniseerd werden. Iets wat volgens de oprichters van de werkgroep een te groot contrast vormde met het landschap en het oorspronkelijk dorpsgezicht. Dit kon ook anders, was de gedachte die tot de oprichting van de Werkgroep Boerenerven Drenthe heeft geleid in de jaren 1980.
Wat de werkgroep wil bereiken is het laten inpassen van boerenerven in het ingetogen en sobere Drentse landschap. De Werkgroep nodigt boerderijeigenaren uit om mee te doen aan het boerenervenproject, waarbij de werkgroep de eigenaar voorziet van tips en adviezen over de tuininrichting.
In 2004 heeft de Werkgroep voor alle inspanningen de Harry de Vroome Penning in ontvangst mogen nemen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de volgende brochures downloaden.