Geschiedenis Bruntingerhof
De Bruntingerhof is uniek voor Drenthe, omdat het een gaaf bewaard gebleven hallenhuisboerderij van rond 1600 betreft. Een zogenaamd ‘lös hoes’, waar van oudsher mensen en dieren in één ruimte verbleven. De oorspronkelijke boerderij is in 1728 flink vergroot met een voorkamer met graanzolder en een schaapskooi aan de achterkant. Het jaartal is in de eikenhouten balk boven de zijdeur gekerfd. De wanden van het bedrijfsgedeelte zijn opgebouwd uit stro en twijgen die vervolgens aangesmeerd werden met leem. De veldkeitjes naast de muur waren vooral bedoeld om het water van het dak op te vangen en te voorkomen dat het tegen de kwetsbare lemen wand opspatte.
De Bruntingerhof is van grote waarde voor Drenthe vanwege onder meer de ouderdom, de gaafheid en de zeldzaamheid. Het heeft vanwege de bijzondere status, ondanks de verhuizing, de status van Rijksmonument.
Bezoekerscentrum Orvelte
In 2018 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de herbestemming van de Bruntingerhof tot bezoekerscentrum. Hieruit is een levensvatbaar concept naar voren gekomen. Het hart van het concept bestaat uit het bezoekerscentrum in het lös hoes-gedeelte. Bezoekers van Orvelte worden hier geïnformeerd over het Drentse esdorp, het esdorpenlandschap en de wijze waarop men hier woonde en werkte. Dit verhaal, dat zo belangrijk is voor Drenthe en haar geschiedenis, wordt nog nergens in de provincie op een consistente manier verteld.
Toeristisch Informatie Punt
Naast het bezoekerscentrum wordt ook de TIP, het Toeristisch Informatie Punt, in de Bruntingerhof ondergebracht. De TIP wordt gehuisvest in de staart van de boerderij, waar bezoekers het gebouw betreden. Men loopt dus via de TIP het bezoekerscentrum in. Op deze wijze wordt er synergie gecreëerd. Door de herbestemming tot bezoekerscentrum wordt eindelijk invulling gegeven aan de boerderij, die al een aantal jaren leeg staat. De nieuwe bestemming kan op een reversibele manier worden ingepast. Er zijn geen aanpassingen aan het monument zelf nodig voor de inpassing van het bezoekerscentrum, waardoor de historische waarden, sfeer en uitstraling van de boerderij geheel behouden blijven.
Ontwikkeling
Dit concept is afgelopen jaar in bouwteam volledig uitgewerkt. In 2022 is een start gemaakt met de werkzaamheden. Tot aan de realisatie van het bezoekerscentrum zal de Bruntingerhof ‘in de steigers’ zijn. Via onze website en nieuwsbrief zullen wij u op de hoogte houden van de werkzaamheden.
Partners in realisatie
De realisatie van het bezoekerscentrum wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, de provincie Drenthe, het Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeente Midden Drenthe, het Recreatieschap Drenthe en verschillende andere fondsen.
De inrichting van het bezoekerscentrum is ontworpen door In Ontwerp, bureau voor vormgeving uit Assen. Het bouwkundig ontwerp is gemaakt door VANDERSALM-aim. Een klankbordgroep bestaande uit inwoners van Orvelte heeft gedurende de planvorming meegedacht. Aannemer Elpenhof zal de bouw voor zijn rekening nemen. Installatiebedrijf Dick Sjabbens neemt het loodgieterswerk en de installatietechniek voor zijn rekening.