De werkgroep Harry de Vroome Penning van Het Drentse Landschap heeft 11 inzendingen mogen ontvangen voor de gelijknamige penning. Na een grondige bestudering heeft de werkgroep besloten tot de volgende nominaties:
- Vereniging Historisch Anloo voor het Oorlogsmonument Anloo – Kniphorstbosch
- Stichting Drents Heideschaap voor de verbouwing/nieuwbouw van de Schaapskooi Ruinen.
De uitreiking van de Harry de Vroome Penning vindt plaats op donderdag 5 juli a.s.
Toelichting genomineerden
1. Oorlogsmonument Anloo – Kniphorstbosch
Korte beschrijving van het project
In de Tweede Wereldoorlog bevond zich in het Evertsbos bij Anloo, in een toen nog dichtbegroeid dennenbos een onderduikershol dat plaats bood aan twee tot drie mensen. Soms verbleven er echter wel meer dan tien onderduikers. In september 1944 werd de schuilplaats ontdekt; vijf mensen konden ontkomen, drie mensen zijn opgepakt en op 12 oktober 1944 in Westerbork geëxecuteerd. Op 8 april 1945 zijn tien mensen die gevangen zaten in het Scholtenshuis in Groningen naar het verlaten en verwoeste hol gebracht. Zij zijn er door de Duitsers gemarteld, geëxecuteerd en begraven.
Na de bevrijding ontfermde de natuur zich over de overblijfselen van het onderduikershol. De novemberstorm in 1972 vernielde het bos, waardoor de schuilplek open en bloot in het heideveld kwam te liggen. De Vereniging Historisch Anloo vatte in 2013 het plan op om het onderduikershol in ere te herstellen. Staatsbosbeheer stelde de grond beschikbaar.
2. Verbouwing/nieuwbouw van de Schaapskooi Ruinen
Korte beschrijving van het project
Stichting Drents Heideschaap heeft vanaf 1949 een kudde Drentse heideschapen op het Dwingelderveld. De kooi dateert uit 1949. In 2018 heeft zij de oude kooi, provinciaal monument, herbestemd en er een nieuwe kooi en informatieruimte bijgebouwd. Daarnaast is er een uitkijktoren gebouwd, waar vanaf het Dwingelderveld te overzien is.
Dit project levert een grote bijdrage aan:
• Het structureel beheer door gescheperde begrazing van het Dwingelderveld.
• Draagvlak voor gescheperde schaapskuddes.
• Het behoud van het Drents heideschaap.
• Beleving van het Dwingelderveld als nat heidegebied.
Geef een reactie