Ze waren er vanaf het begin bij en groeiden mee met het herinrichtingsproject Tusschenwater. Bij aanvang zaten de leerlingen van OBS de Schuthoek uit Zuidlaren nog in groep 5-6, maar inmiddels zitten ze in groep 7-8. De 24 leerlingen markeerden op geheel eigen wijze de afronding van het project. Dinsdag 2 juli vulden ze eigenhandig een insectenhotel; een droomhotel voor onder andere bijen, wespen, torren en vlinders. En voor de leerlingen is het tegelijk een blijvende herinnering aan hun adoptieproject.
De leerlingen adopteerden het herinrichtingsproject Tusschenwater ruim drie jaar geleden. Ze kregen in de afgelopen jaren diverse gastlessen op school en gingen op expeditie het veld in. Hierdoor leerden ze meer over het gebied (wat, waarom en hoe is het veranderd) en zagen ze de natuur zich ontwikkelen.
Leren tijdens expedities
De verschillende lessen werden samengesteld door Waterbedrijf Groningen, waterschap Hunze en Aa’s en Stichting het Drentse Landschap. Zo gingen ze onder andere op slootjesexpeditie om het waterleven in De Hunze te onderzoeken. Maar ook de oorsprong van het gebied, de herinrichting en de functiecombinatie waterberging, waterwinning en natuur kwamen op laagdrempelige wijze aan bod.
Biodiversiteit stimuleren met droomhotel voor insecten
Door de aanpassingen in het gebied is er inmiddels al een mooi en waterrijk moerasgebied ontstaan. De slingerende beek De Hunze heeft z’n oorspronkelijke loop in het gebied weer terug met aan beide zijdes ook brede rietlanden. Buiten de kades zijn er vochtige graslanden ontstaan welke steeds bloemrijker zullen worden. Dit alles trekt meer soorten dieren aan én meer insecten zoals hommels, bijen, wespen, vlinders enzovoorts. De leerlingen bouwden zodoende nu een insectenhotel. Daarmee hopen ze de insecten goed te laten gedijen in het gebied; dat ze er blijven overnachten en/of overwinteren.
Diverse hotelkamers ingericht
De leerlingen kregen dinsdag 2 juli eerst les door Landschapsbeheer Drenthe over biodiversiteit en het belang ervan voor mens en natuur, over insecten en de meerwaarde van een insectenhotel. Daarna gingen ze zelf aan slag. Met de diverse vulmaterialen, zoals houtsnippers, bakstenen, schors en dennenappels, gingen ze richting Tusschenwater om hier het droomhotel zelf verder in te richten. Het frame voor het insectenhotel van ruim een vierkante meter stond al klaar. Deze werd gemaakt door Trajectum, een zorginstelling voor verstandelijke gehandicapten. Het insectenhotel wordt aangeboden door Buitenleven Vakanties. Buitenleven Vakanties is een initiatief van de drie natuurorganisaties van Nederland: De Provinciale landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. In de brochure van 2019 is opgeroepen mee te sparen voor een insectenhotel. Met het geld dat daarvoor is binnengekomen wordt dit insectenhotel nu onder andere gerealiseerd.
Met eigen ogen ontdekken tijdens de Hunzeloop
Alle leerlingen kregen tot slot nog een vrijkaart voor de Hunzeloop, die op 21 september georganiseerd wordt. Deze wandeltocht doorkruist onder andere een groot deel van Tusschenwater. Zo kunnen ze na de zomer met eigen ogen bekijken of het droomhotel al gasten heeft. Wilt u ook meelopen? Kijkt u dan op www.hunzeloop.nl
foto’s: Duncan Wijting.
Geef een reactie