Molen Albertdina

 

De meeste molens staan op een hoge onderbouw om zoveel mogelijk wind te vangen.
Voor de molen Albertdina aan de rand van het dorp Noord-Sleen was een onderbouw niet nodig,
want hij staat helemaal vrij aan de rand van de Zuideresch van het dorp. Zo’n molen zonder onderbouw en stelling heet een grondzeiler.



Molen Albertdina

De meeste molens staan op een hoge onderbouw om zoveel mogelijk wind te vangen. Voor de molen Albertdina aan de rand van het dorp Noord-Sleen was een onderbouw niet nodig, want hij staat helemaal vrij aan de rand van de Zuideresch van het dorp. Zo’n molen zonder onderbouw en stelling heet een grondzeiler.

 

Brandgevaar

De huidige Albertdina was de opvolger van de molen Concordia die molenaar Westerling hier in 1904 liet bouwen. Een jaar later brandde de Concordia tot de grond toe af. Het zat Westerling in dit opzicht zijn leven lang niet mee, want maar liefst negen keer werd een molen van hem door brand verwoest.

In 1906 liet Westerling de huidige Albertdina bouwen. Zoals zoveel molens was ook de molen van Noord-Sleen een 'tweedehandsje'. Hij stond eerst in het Groninger dorp Usquert.

 

Dochter molenaar

In 1909 vertrok molenaar Westerling en kreeg de molen van Noord-Sleen een nieuwe eigenaar. De Albertdina is genoemd naar de dochter van de laatste molenaar. Albertdina trouwde met de molenaarsknecht van haar vader. Samen hebben ze de molen vele jaren draaiende gehouden.

In 2018 besloot de gemeente Coevorden de Albertdina en haar andere zes molens aan Het Drents Landschap over te dragen. De overdracht kon plaatsvinden dankzij een flinke 'bruidsschat' van de gemeente om bij te dragen in de toekomstige onderhoudslasten.

 

Activiteiten

In en rondom dit gebied valt er van alles te doen en te beleven.

Klik op de onderstaande knoppen of neem een kijkje in ons activiteitenoverzicht!

  

 

 

Locatie

 

 

Praktische informatie

 

Type

Achtkante grondzeiler

Bezoek molen

Geopend op zaterdagmiddag

 
 

Status

Rijksmonument

Adres
Markeweg 32, Noord-Sleen

 
      

 

 

Praktische informatie

 

Type

Achtkante grondzeiler

 
 

Status

Rijksmonument

 
 

Bezoek molen

Geopend op zaterdagmiddag

 
 

Adres
Markeweg 32, Noord-Sleen