In 2024 is Museum De Buitenplaats volwaardig onderdeel geworden van het Drents Museum in Assen. Het ensemble De Buitenplaats in Eelde kenmerkt zich door het 20ste-eeuwse museumpaviljoen en vaste tuin en het 17de-eeuwse Nijsinghhuis met muurschilderingen van de Noordelijke Figuratieven. Het Drentse Landschap is eigenaar van het ensemble en draagt zorg voor het beheer.
Na een korte verbouwing heropent Museum De Buitenplaats in Eelde op zaterdag 5 oktober 2024 met een nieuwe koers en onder een nieuwe naam: Drents Museum De Buitenplaats. In het vernieuwde museum krijgt de kunst uit de art nouveau de hoofdrol, met als uitgangspunt de collectie kunst rond 1900 van het Drents Museum. In de openingstentoonstelling Power to the Flower staan bloemen in de kunst van de Nederlandse art nouveau centraal. De bloem als symbool voor de komst van een nieuwe tijd, precies zoals in het nieuwe Drents Museum De Buitenplaats.
Topstukken collectie in Power to the Flower
Met topstukken en verrassende objecten uit de collectie van het Drents Museum en een paar uitstapjes naar het heden, neemt het Drents Museum De Buitenplaats de bezoeker mee in de bloemverbeelding rond 1900. In de tentoonstelling zijn onder meer werken te zien van Chris Lebeau, Julie de Graag, Simon Moulijn, Johanna van Eijbergen, Carel Adolphe Lion Cachet, Ruud van Empel en Saskia Boelsums.
Bloemen uitgangspunt
De grootste inspiratiebron voor kunstenaars rond 1900 is de natuur. Tijdens de opleiding leren ze om planten en bloemen te tekenen, eerst natuurgetrouw in beeld gebracht, vervolgens steeds verder vereenvoudigd en maximaal tot de essentie. Deze prachtige gestileerde bloemen dienen als ornamenten in behang, stoffen, meubels en allerlei andere versieringen. Ook in de beeldende kunsten zijn bloemen vaak het uitgangspunt. Bloemen krijgen van kunstenaars als het ware een ‘codetaal’ mee om gevoelens en ideeën weer te geven. De kunstenaars rond 1900 spreken die taal als geen ander. Zo staat de lelie voor onschuld en spiritualiteit, de roos voor liefde en wederopstanding en is de papaver het symbool van dromerigheid en vergankelijkheid.
Fotowedstrijd
Samen met Het Drentse Landschap organiseert Drents Museum De Buitenplaats in aanloop naar Power to the Flower een fotowedstrijd. Wil jij jouw foto zien in ons museum in Eelde? Doe dan mee en maak een foto van een bloem of bloemen in de tuin van De Buitenplaats, in je eigen huis of tuin of in de Drentse natuur. Stuur jouw foto uiterlijk 29 september 2024 naar communicatie-buitenplaats@drentsmuseum.nl. Kijk voor alle voorwaarden op www.drentsmuseumdebuitenplaats.nl.
Uit de inzendingen kiest een deskundige jury bestaande uit Harry Tupan (algemeen directeur Drents Museum De Buitenplaats), Sonja van der Meer (directeur Het Drentse Landschap), Saskia Boelsums (beeldend kunstenaar) en Johan Wolfard (fotograaf en bloemist) – een top vijf en de uiteindelijke winnaar. Deze wordt bekendgemaakt op de Open Dag op zaterdag 5 oktober.
Open Dag 5 oktober
Drents Museum De Buitenplaats opent op zaterdag 5 oktober 2024 met een speciale Open Dag. Het vernieuwde museum met de tentoonstelling Power to the Flower, het Nijsinghhuis, de tuin en de Oranjerie zijn van 11.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud.
De openingstentoonstelling Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau is te zien van 5 oktober 2024 tot en met 6 april 2025.
Drents Museum De Buitenplaats Power to the Flower is mogelijk dankzij provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo, Stichting Beringer Hazewinkel, Stichting Het Drentse Landschap, Stichting Vrienden van De Buitenplaats, Stichting Gifted Art en Businessclub van De Buitenplaats.
Geef een reactie